Al jarenlang worden paarden voorzien van een chip met chipnummer. Dit gebeurt zowel voor de sport (verplicht sinds 1 januari 2000) als voor de fokkerij.
Met name stamboeken die te maken hebben met paarden die moeilijk op basis van het signalement onderscheiden kunnen worden zijn al vele jaren geleden overgegaan tot het chippen van hun dieren omdat dit diervriendelijke is dan brandmerken.
Bron:
www.chipnummer.nl
Het chippen van paarden.
Waarom moet uw paard gechipt worden, en wat is een chip nou precies?
Sinds januari 2001 moeten alle sportpaarden en -pony’s in Nederland verplicht van een chip zijn voorzien. Hierover krijgen wij nogal wat vragen, daarom bespreken we hier waarom uw paard gechipt moet worden en wat een chip nou precies is.
Er is een steeds groter wordende behoefte aan een uniek, veilig en fraudebestendig systeem om paarden te identificeren. Bovendien moet deze methode een levenslange duurzaamheid hebben. Op dit moment wordt een paard geïdentificeerd door middel van een brandmerk, tatoeage/signalement. Brandmerken ontsieren een paard en kunnen net als een tatoeage na enige tijd onleesbaar worden. Bovendien zijn beide methoden te vervalsen. Signalementen zijn niet bruikbaar bij eenkleurige dieren.
De chip kan worden gebruikt bij diefstal bestrijding, bij verzekeringskwesties en bij controles op wedstrijden. Ook kan het gebruikt worden in de dierziektebestrijding, zoals bij uitbraken van veewetziekten en de controle op influenza vaccinaties. De fokkerij krijgt met het gebruik van de chip een gesloten registratie van de afstammingsgegevens.
Het inbrengen van de chip mag door iedere dierenarts gebeuren, het aanvragen van het NHS-sportpaardenpaspoort alleen door een erkende paardenarts.
Waarschijnlijk zullen op den duur meer gegevens aan de chip worden gekoppeld.
Tot slot, de chip is een diervriendelijke en onzichtbare manier om uw paard te identificeren. De chip is snel en eenvoudig in te brengen zonder verdoving en kan al bij veulens vanaf drie maanden leeftijd worden toegepast.
Edit: Ik vind het wel een goed idee, een niet gechipt paard zou bijvoorbeeld niet verkocht kunnen worden en ook niet op een wedstrijd uitgebracht worden..