Ik krijg regelmatig gebruikte spullen binnen en soms zijn deze kapot. Meestal gaan deze meteen weg omdat ze gevaarlijk zijn om te gebruiken, maar er zijn ook wel eens kansen om hier veel van te leren. Dit zadel heb ik van iemand overgenomen, maar deze bleek uiteindelijk onbruikbaar te zijn. De boom was duidelijk gebroken en het is voor zo'n zadel het niet waard om deze te laten repareren. Het is bij een zadelmaker vaak mogelijk om een kapotte boom te laten repareren, wanneer het om een duurder zadel gaat, is het zeker de moeite waard om hier naar te informeren.
Het gaat hier om een zadel van gemiddeld €150,- nieuwprijs, dit is ook terug te zien in de opbouw van het zadel.
In eerste instantie ben ik begonnen met het bekijken van het zadel. Bij het bekijken en voelen ben ik er al achter gekomen dat de boom duidelijk vooraan al een breuk had. Ik ben toen begonnen met het openmaken van de zadelkussens, om te zien wat voor soort voering hier gebruikt is.
Ik heb mij vaker ingelezen in dit soort zadels en wist al dat het waarschijnlijk allemaal kunstmatig en klonterig zou zijn. Bij het openmaken van de zadelkussens werd dit ook direct bevestigd.
Na het volledig openhalen en leeghalen van de zadelkussens ben ik begonnen met het loshalen van de boom. Dit was een behoorlijk pittige klus, aangezien er honderden (!!) spijkers overal doorheen geslagen waren.
Na wat ploeteren en spijkers lostrekken en het leer maar gewoon kapotsnijden, had ik de onderkant van de boom vrij. De boom is gemaakt van splinterig hout en is versterkt met een blikachtig metaal. Op deze foto kun je de scheur voorin de boom al zien zitten.
Hier is een close up foto van de breuk voorin de boom. Het metaal dat gebruikt is voor deze boom, is totaal niet stevig. Dit is wel weer één van de kenmerken van een goedkoper zadel. Nu is dit een tweedehands zadel, dus kan ik niet zeggen of de vorige eigenaar hem niet heeft laten vallen. Wel zijn deze bomen duidelijk veel kwetsbaarder.
Dit is de laatste foto van de boom. Zover als mogelijk is, heb ik de boom kaal gelegd en bekeken. Zelfs de grote pinnen bij dit zadel kreeg ik niet los, terwijl dit normaal gesproken zo losgemaakt moet kunnen worden voor eventuele werkzaamheden aan het zadel. Op deze foto is ook duidelijk te zien dat aan de zijkant van de boom een tweede breuk zat. Het is dus goed geweest dat dit zadel geen paard meer heeft gezien.
Als laatste heb ik nog een foto van de vulling welke in de zadelkussens zat. Stug en bobbelig materiaal dat ook gigantisch ging klonteren. Dit is dus totaal niet goed voor de drukverdeling, waar de kussens van het zadel voor bedoeld zijn.
Het is belangrijk dat je goed nadenkt wat je aanschaft en op je paard legt. Goedkope spullen zijn geen probleem, maar wees hier wel extra voorzichtig mee. Het gaat sneller kapot en bij een gevoelig paard kan dit voor veel problemen zorgen.
Wanneer je zadel een keer per ongeluk valt of een ander soort klap maakt, kan het wijs zijn deze te (laten) controleren op eventuele boombreuken. Het kan nooit kwaad om dit regelmatig te controleren. Ditzelfde geldt overigens voor de zadelkussens van het zadel.
Ik hoop dat ik jullie met dit bericht een beetje meer inzicht heb gegeven wat betreft zadels. Als je graag nog iets wilt weten kun je altijd hier onder reageren of een bericht sturen.
Een zadel van binnen |
|
|
Bronnengeen bronnen bekend
Gerelateerde artikelengeen gerelateerde artikelenGekoppelde topicsgeen gekoppelde topicsTagsgeen tags toegevoegdLinksDelen |
Reactiesgeen reacties |
|