Hydrotherapie bij paarden
Hydrotherapie heb je misschien wel eens bij een hond gezien, maar dit wordt ook bij paarden gebruikt. Hydrotherapie is een vorm van fysiotherapie en moet de conditie van je viervoeter op niveau houden. Op land kunnen dieren pijn hebben als ze lopen of andere bewegingen maken, maar in het water zal dit veel makkelijker gaan. Er zijn ook dieren die deze therapie zo leuk vinden dat ze zonder tegenstribbelen het water in lopen. Deze vorm van therapie wordt voornamelijk toegepast bij dieren die gewrichts-, gewichts-, spier- of peesproblemen hebben.
Een zwemmend paard
Het is niet moeilijk om je paard te laten zwemmen. Zoals hierboven staat uitgelegd, kan je je paard laten zwemmen omdat het bijvoorbeeld gewrichts- of conditieproblemen heeft. Voordat je je paard laat zwemmen omdat het lichamelijke klachten heeft, is het raadzaam dit eerst met de behandelende veearts te overleggen. Wil je je paard puur laten zwemmen om zijn conditie te verbeteren, dan kan je in overleg gaan met een deskundige van een paardenzwembad. Hij of zij kan je dan advies geven over een trainingsprogramma wat bij jouw paard zal passen.
Gaat je paard voor het eerst zwemmen? Dan zal hij in het begin op een hond zonder zwemervaring lijken, de bewegingen zullen doen denken aan ongecontroleerde galopbewegingen. Het paard zal hiermee doorgaan totdat het in de gaten krijgt hoe het zich moet ontspannen in het water. Dan zal de ongecontroleerde beweging overgaan in een ontspannen drafbeweging.
Als het niet de eerste keer voor je paard is en de veearts het goedgekeurd heeft, kan de training beginnen. Je viervoeter zal dan in uitgestrekte draf door het water bewegen. Dit wordt ook wel een diagonale tweetaktbeweging genoemd. Bij deze beweging slaat je paard zijn benen maximaal uit en zorgt er daarbij voor dat alle kracht vanuit zijn achterhand komt. Je kunt de kracht van deze beweging vergelijken met de arbeidsgalop en om die reden is het zwemmen veel inspannender dan een uitgestrekte draf in de bak.
Van nature kunnen paarden goed zwemmen, maar net als bij de mens of de hond heeft het ene paard het sneller en makkelijker als een ander paard.
Water als massage
Het belangrijkste voordeel van zwemmen is dat de opwaartse druk van het water de zwaartekracht drastisch reduceert en het paard hierdoor voor een deel gewichtloos wordt. Hierdoor kunnen paarden die normaal gesproken op volledige rust gezet zouden worden, gewoon aan het werk zonder dat ze het geblesseerde lichaamsdeel belasten.
Door de opwaartse druk van het water, wat ook wel bekend staat als hydrostatische druk, wordt het paard als het ware uit het water opgetild. Deze druk zorgt er samen met de eigenschap van waterdeeltjes voor, dat de geblesseerde lichaamsdelen gemasseerd worden doordat het paard zijn eigen gewicht door de tegendruk van het water moet duwen.
Bronnen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/8876-hydrotherapie-voor-paarden.html
http://www.huisdierenziekenhuis.nl/over-ons/wat-doen-wij/hydrotherapie-bad.html
[ARTIKEL] Hydrotherapie bij paarden |
|
|
BronnenGerelateerde artikelengeen gerelateerde artikelenGekoppelde topicsgeen gekoppelde topicsTagsgeen tags toegevoegdLinksDelen |
Reactiesgeen reacties |
|