Mok
De lente is weer aangebroken. Bomen staan weer in bloei en er komen weer steeds meer veulens bij. Niets is leuker dan een veulen vrolijk te zien rond dartelen in de wei, maar de lente kent ook één groot nadeel: de regen.
Regen, regen en nog eens regen, op een gegeven moment kan het weiland of de paddock het niet meer aan en wordt, als je pech hebt, alles één grote modderpoel. Dan is het tijd om de hoeven goed droog te houden. Waarom? Dan is de kans op Mok een stuk kleiner dan wanneer je het niet doet.
Mok? Wat is dat? Dat ga ik je nu vertellen.
Wat is mok?
De meeste mensen met een eigen paard kennen deze term waarschijnlijk wel en waarschijnlijk vervloeken ze die ook zodra het slechte weer lang aanhoud. Voor diegene die het niet weten: mok is een ontsteking van de kootholte.
Het vervelende van deze ontsteking is dat deze in verschillende varianten voorkomt.
Bij het minst ergste geval is de huid alleen rood, is er een zwelling en kan het wat pijnlijk aanvoelen voor het paard. In een verder stadium kan er ook vocht uit komen en korsten ontstaan. Dit is alleen nog de opperhuid. Mocht de ontsteking daarna nog verder gaan, kan het ook de diepere huidlagen laten ontsteken.
Ook wel interessant om te weten: mok kan ook hoger op het been ontstaan. Dan wordt er over 'rasp' gesproken.
Oorzaak
Als je mok wilt voorkomen, is het handig om te weten wat de oorzaak er van kan zijn. Voorkomen is immers beter dan genezen, zeggen ze altijd. In dit geval moet de oorzaak bij vocht en vuil gezocht worden. Doordat de kootholte vaak te nat en dan dus vochtig is, blijft het vuil hangen. In het vuil zitten ook de bacteriën die de mok veroorzaken.
Het kan dus komen doordat het weiland/paddock te lang nat en blubberig is geweest, maar ook door een vieze stal wat nat is van de urine. Wist je dat mok ook kan ontstaan als je de kootholte te veel wast en niet goed afdroogt? In dat geval blijft er dan altijd wat vochtigheid achter en is dan een ideale kinderkamer voor de mok. Goed opletten dus wanneer je je paard wilt wassen!
Wat ook wel leuk is om te weten is dat bij schurftmijtinfecties, overgevoeligheid, te veel zonlicht en een verminderde weerstand het krijgen van mok veel groter is. Schurftmijt verstoort de weerstand en bij overgevoeligheid kunnen witte benen gevoeliger zijn dan bruine, door het pigmentverschil. En daarnaast is het ene paard er gewoon gevoeliger voor dan het andere, net als bij de mens zeg maar.
Symptomen op een rijtje
Verdikking van de huid in de kootholte
Korstjes of kloven in de kootholte
Vochtig exceem in de kootholte
Jeuk
Dik onderbeen (soms gepaard met wat koorts/kreupelheid of in combinatie met de bovenstaande symptomen)
Behandeling
Omdat we net geleerd hebben dat iedere mok weer anders is, is de behandeling dat ook. Het is daarom altijd raadzaam om de dierenarts te raadplegen!
Het is wel raadzaam het paard bij mok in een droge en vooral schone omgeving te zetten. Daarnaast ook de kootholte droog houden!
In een vroeg stadium kan je de mok helpen verdwijnen door een ontsmettende shampoo te gebruiken. Denk hierbij aan betadine bijvoorbeeld. In een verdere stadium wordt meestal antibiotica gebruikt, maar raadpleeg hiervoor altijd eerst de dierenarts!
[ARTIKEL] Mok |
|
|
BronnenGerelateerde artikelengeen gerelateerde artikelenGekoppelde topicsgeen gekoppelde topicsTagsgeen tags toegevoegdLinksDelen |
Reactiesgeen reacties |
|