Ik ga ook eens even opsommen wat ik denk.
Belangrijk:
'Als van een gen twee dezelfde allelen voorkomen, wordt het paard homozygoot voor de door dat gen gecodeerde eigenschap genoemd. Als hij twee verschillende allelen van het gen heeft wordt hij heterozygoot genoemd. Waarom is dit belangrijk? Als een paard homozygoot is voor een bepaald gen, weet je zeker dat het veulen dit allel altijd overerft. Als een paard heterozygoot is voor het gen, dan is er 50% kans op het doorgeven van elk van de verschillende allelen.'
Homozygoot, dan erft het veulen altijd.
Heterozygoot, dan is er 50% kans op erving.
Is een paard nu Homozygoot of Heterezygoot?
'Hoe kun je weten of een paard homozygoot of heterozygoot is? Ten eerste; fokt een paard altijd een bepaald allel door, en heeft het andere ouderdier het niet, dan is het hoogstwaarschijnlijk dat het homozygoot is voordat gen. Let wel: de beide ouders van dit paard zullen dat gen ook moeten dragen. Een andere manier is het testen: voor veel genen is het tegenwoordig mogelijk om door een laboratorium te laten testen of een paard homozygoot of heterozygoot is.'
Dominant of Recesief?
'Allelen van een bepaald gen kunnen dominant of recessief zijn. Dominante allelen hebben maar één allel nodig om zich te tonen, recessieve allelen hebben beide allelen nodig om zich te kunnen laten zien. Als er één dominant en één recessief allel voorkomt zal het dominante allel zich uiten en is het recessieve allel niet zichtbaar. Een dominant allel wordt in de lettercode met een hoofdletter aangeduid, het recessieve gen met een kleine letter. Een dier dat homozygoot recessief is wordt dus aangeduid met aa, heterozygoot is Aa en homozygoot dominant is AA.
Let op: dominant of recessief heeft niets te maken met het doorgeven van de genen aan het nageslacht, maar alleen om de zichtbaarheid in het paard zelf. Als een ouder twee verschillende allelen heeft, maakt het veulentje 50% kans op elk van beide allelen.'
Dominant heeft maar 1 allel nodig om zich te laten zien.
Rececief heeft ze allebei nodig om zich te laten zien.
Basis
Je hebt altijd basiskleuren, deze zijn bij paarden:
Alle paarden en pony's hebben als basis de zwarte bruine of vos kleur. Zwarte en voskleurige paarden zijn hierbij als het ware elkaars tegenhangers. Zwarte paarden hebben de dominante zwartfactor B tenminste eenmaal.
Alle bruine paarden hebben de factor A meegekregen. Het werkt in op de zwarte kleur; het dringt deze terug naar de benen, staart en de manen. Een bruin paard heeft dus de genen A en B. Een zwart paard heeft dus wel B maar geen A.
Helaas zijn we er nog niet, want er is nog een gen nodig om de zwarte of bruine kleur naar buiten te laten komen. We noemen dit gen E (van Expressie; naar buiten laten komen). Een zwart en een bruin paard moeten dus altijd het E gen hebben. Heeft een paard dit expressie gen niet (ee), dan wordt het een vos.
Dus;
• een paard zonder E (heeft dus dubbel ee), wordt altijd een vos.
• een bruin paard heeft minstens éénmaal A en minstens éénmaal E.
• een zwart paard heeft nooit A (heeft dus dubbel aa) en minstens éénmaal E.
Deze basiskleuren kunnen veranderen door zogenaamde verdunningsfactoren en wijzigingsfactoren. Alle andere kleuren en patronen zijn dus uit deze drie basiskleuren ontstaan.
Dus je moet gewoon weten dan van elk paard of het Dominant/recesief is. Heterozygoot of Homozygoot. Eveneens heb je ook de alellen nodig om het exact te weten natuurlijk. Hetero heeft twee allelen en homozygoot heeft 1 allel.
En met die cijfers kan je dan bepalen, kansberekening maken wat het veulen mogelijk kan worden.
Samenvatting:
Dominant = overheersend
Recessief = ondergeschikt
Homozygoot = kleurzuiver
Heterozygoot = niet kleurzuiver
Dus als je het dan zo bekijkt:
* Een dominante kleurfactor is altijd te zien. Niet zichtbaar, heeft het paard die kleur niet en kan ze niet doorgeven aan een veulen.
* Recessief is moeilijker te bepalen aangezien je ze niet kan zien zelf en ze kunnen ook generaties lang niet zichtbaar zijn.
* Een heterezygoot paard heeft uiterlijk de dominante kleurfactor maar kan wel reccesieve kleuren doorgeven aan veulens. Als dat beest nu zwart is met een reccesieve vosse kleur, dan kan die vosse kleur doorgegeven worden. Er bestaat altijd 50% kans op het doorgeven van de recessieve kleuren.
* Uit twee recessieve kleuren kan nooit een dominante tegenhanger geboren worden. Dus het is handig om te weten wat elkaars exacte tegenhangers zijn.
* Uit twee niet vosse, kan nooit een vos geboren worden...
En zo heb je nog wel theoriën wss maar deze laten wel zien hoe het zit met de natuur...
Als ik dan nog even logich ga nadenken. Damn zo dadelijk eens wandelen want het lukt niet goed meer.
Je hebt enkel hengst x merrie nodig.
In de hengst en in de merrie zitten de kleuren ook al van de voorouders. Zij hebben het nodige doorgegeven.
De hengst is Zwart, de ouders zijn ook zwart. De hengst is Dominant Homozygoot Zwart bijvoorbeeld.
De merrie is bruin (dominante kleur) maar heeft een recessieve kleur schimmel eveneens.
De ouders van de merrie waren bruin (dominant) en schimmel (vos) (recessief).
De merrie is dus bruin geworden van kleur maar heeft schimmel ook mee gekregen in haar allelen. Ze is dus eveneens heterozygoot recessief.
Het veulen wordt dus zwart. En heeft 50% kans op schimmel en 50% kans op bruin.
Zwart is dominant toz van bruin.
Bruin is recessief toz van zwart.
...
Genoeg.